Basic Computer Questions and Answers for Competitive Exams Quiz - #AaoSikhen
Computer Awareness Computer Objective Question Computer Online Courses

Computer Fundamentals – Objective Questions and Answers – AaoSikhen

June 5, 2019

Most important computer fundamental objective multiple choice questions and answer with online test quiz

Computer Online Test Series

Computer Fundamentals Multiple Choices Questions and Answer Quiz

Instruction:

  • Total number of questions : 30
  • Each question carry 1 mark, no negative marks.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best :-).

1. Who is the father of Computers ?
(a) Charles Babbage(b) Lady Augusta
(c) Paul Smith(d) Bill Gates
Answer – (a) Charles Babbage
2. Which of the following is the processing unit of the Computer?
(a) CPU(b) Memory
(c) Graphic Card(d) Mother Board
Answer – (a) CPU (Central Processing Unit)
3. Which of the following device comprise the input devices?
(a) Keyboard(b) Mouse
(c) Both 1 and 2(d) Only 1
Answer – (c) Both 1 and 2 (Keyboard, Mouse)
4. Which of the following devices comprise the output Unit ?
(a) Control Unit(b) Visual Display Unit
(c) HDD & FDD(d) RAM & ROM
Answer – (b) Visual Display Unit (VDU)
5. What are the components of the Central Processing Unit ?
(a) Control Unit (CU)(b) ALU
(c) Memory(d) All of these
Answer – (d) All of these
6. Which of the following comprise the hardware components of the computer ?
(a) Printer(b) Keyboard
(c) Mouse(d) All of these
Answer – (d) All of these
7. Which of the following comprise the software components of a computer ?
(a) Programs(b) Keyboard
(c) BIOS(d) Memory
Answer – (a) Programs
8. Which of the following characteristics of computer ?
(a) Speed(b) Accuracy
(c) Versatility(d) All of these
Answer – (d) All of these
9. Who is considered as the father of the computer ?
(a) Lady Ada(b) Lord Kelvin
(c) Bill Gates(d) Charles Babbage
Answer – (d) Charles Babbage
10. A Keyboard is an …………… device
(a) Input device(b) Output device
(c) Storage device(d) None of these
Answer – (a) Input Device
11. IT stands for -
(a) Information Technology(b) Integrated Technology
(c) Intelligent Technology(d) Interesting Technology
Answer – (a) Information Technology
12. Which is the fastest, biggest & most expensive computers ?
(a) Personal Computers(b) Super Computer
(c) Notebooks(d) Laptops
Answer – (b) Super Computers
13. Which part of the computer helps to store information ?
(a) Disk Drive(b) Keyboard
(c) Monitor(d) Printer
Answer – (a) Disk Drive
14. Which of the groups consist of only output devices ?
(a) Scanner, Printer, Monitor
(b) Keyboard, Monitor, Scanner
(c) Mouse, Monitor, Printer
(d) Printer, Monitor, Plotter
Answer – (d) Printer, Monitor, Plotter
15. The rectangular area of the computer screen that displays a program, data & information is a 
(a) Title bar(b) Windows
(c) Button(d) Dialog box
Answer – (b) Windows
16. An error is also known as -
(a) Bug(b) Debug
(c) Icon(d) Cursor
Answer – (a) Bug
17. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(a) Hardware(b) Software
(c) Output(d) Programs
Answer – (a) Hardware
18. Father of 'C' Programming Language
(a) Dennis Ritchie(b) Jhon Kemeny
(c) Bill Gates(d) Thomas Kurtz
Answer – (a) Dennis Ritchie
19. COBOL is widely used in Applications
(a) Mathematical(b) Commercial
(c) Space(d) Scientific
Answer – (b) Commercial
20. SMPS Stands for -
(a) Switched mode power supply(b) Store mode power supply
(c) Single mode power supply(d) Start mode power supply
Answer – (a) Switched mode power supply
21. 1 Terabyte (TB) is equal to -
(a) 1024 MB(b) 1024 GB
(c) 1024 PB(d) 1024 KB
Answer – (b) 1024 GB
22. URL stands for -
(a) Uniform Resource Locator(b) United Resource Locator
(c) Uniform Resource Locator(d) None of these
Answer – (a) Uniform Resource Locator
23. Which of the following is the largest unit of Storage?
(a) MB(b) GB
(c) TB(d) KB
Answer – (c) TB (Tera Byte)
24. Pascal -
(a) is type of computer(b) is a computer OS
(c) is a unit of computer(d) is computer language
Answer – (d) Computer Language
25. A web site's main page is called its -
(a) Home Page(b) Browser Page
(c) Internet Page(d) Search Page
Answer – (a) Home Page
26. ....……. Command we can use to close the windows.
(a) Alt + F1(b) Alt + S
(c) Alt + End(d) Alt + F4
Answer – (d) Alt + F4
27. Full form of CSV is ………..
(a) Colon separated value(b) Combined Signal Value
(c) Comma Separated value(d) Control separated value
Answer – (c) Comma Separated Value
28. In computing, 1 nibbles is equal to -
(a) 4 bits(b) 4 bytes
(c) 8 KB(d) 8 bytes
Answer – (a) 4 bits
29. ENIAC was
(a) An electronic calculator(b) An memory device
(c) An electronic digital computer(d) an engine
Answer – (c) an electronic digital computer
30. First super computer developed in India is -
(a) PARAM(b) Aryabhatt
(c) Buddha(d) RAM
Answer – (a) PARAM

 

 

यहाँ भी पढ़ें -

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *