MS Excel Part 1 - Computer Objective Questions
Computer Awareness Computer Objective Question

Microsoft Excel Computer Objective Questions | Computer Hindi Notes

June 7, 2019

MS Excel Computer Objective Questions

Microsoft Excel Multiple Choice Objective Questions and Answers

Instruction:

  • Total number of questions : 25
  • Each question carry 1 mark, no negative marks.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best

1. What is extension of files created in MS-Excel 97-2003
(a) .xlx(b) .msx
(c) .Dot(d) .xls
Answer – (d) xls
2. What is extension of files created in MS-Excel 2007-2015
(a) Txt(b) XLS
(c) XLSX(d) RTF
Answer – (c) XLSX
3. MS-Office is -
(a) Application Software(b) System Software
(c) Operating System(d) All of above
Answer – (A) Application Software
4. Which menu option in MS Excel has the option to "Sort the Data"
(a) Review(b) Data
(c) Formula      (d) Insert
Answer – (b) Data
5. Which is the correct formula for SUM Function in MS Excel.
(a) /SUM(A1+A5) (b) =SUM(A1-A5)
(c) =SUM(A1:A5)        (d) +SUM(A1:A5)
Answer – (c) =SUM(A1:A5)
6. What is the use of VLOOKUP function in MS Excel -
(a) to get the max value(b) to copy a row
(c) to find things in a table(d) None of these
Answer – (c) to find things in a table
7. Which button in MSExcel to calculate the sum of number
(a) Autosum(b) Fill
(c) Insert(d) Merge
Answer – (a) Autosum
8. What is the Shortcut key for "Current Date" in Excel
(a) Ctrl + C(b) Ctrl + D
(c) Alt + ;(d) Ctrl + ;
Answer – (d) Ctrl + ;
9. What is the Shortcut key for "Current Time" in Excel
(a) Ctrl + Shift + : (b) Ctrl + T
(c) Ctrl + D      (d) Ctrl + ;
Answer – (a) Ctrl + Shift + :
10. What is the shortcut to insert comment in MS Excel
(a) Ctrl + F6(b) Alt + F8
(c) Shift + F9(d) Shift + F2
Answer – (c) Shift + F2
11. Which function in MS Excel counts the number of characters in a Cell
(a) Len ( )        (b) Length ( )
(c) Count ( )(d) LNG ( )
Answer – (d) Len ( )
12. What of these is a shortcut to add a border to the selected cell in MS Excel
(a) Ctrl + T(b) Ctrl + B
(c) Shift + B     (d) Ctrl + Shift + &
Answer – (d) Ctrl + Shift + &
13. What is the shortcut key of Hyperlink in Excel
(a) Ctrl + H      (b) Ctrl + K
(c) Alt + S        (d) Alt + K
Answer – (b) Ctrl + K
14. What is the Shortcut key for select Complete Row
(a) Shift + Space (b) Ctrl + Space
(c) Alt + Space(d) None of these
Answer – (a) Shift + Space
15. What is the Shortcut key for select Complete Column
(a) Shift + Space          (b) Ctrl + Space
(c) Alt + Space(d) None of these
Answer – (a) Ctrl + Space
16. What  is the intersection of a column and row on worksheet called ?
(a) Row(b) Column
(c) Cell(d) Address
Answer – (c) Cell
17. MS Excel is a -
(a) Word Processing Software (b) Spreadsheet Program
(c) Presentation Program(d) None of these
Answer – (b) Spreadsheet Program
18. The Software which contains rows and column is called -
(a) Word Processing     (b) Database
(c) Spreadsheet(d) None of these
Answer – (c) Spreadsheet
19. Formulas in Excel Start with -
(a) + (b) #
(c) %(d) =
Answer – (d) =
20. A function inside another function is called -
(a) Inner Function (b) Round Function
(c) Nested Function(d) None of these
Answer – (d) All of the above
21. To return the remainder after a no. is divided by a divisor in Excel
(a) Round ( ) (b) Mod ( )
(c) Fact ( )        (d) None of these
Answer – (b) Mod ( )
22. Hyperlinks can be
(a) Text(b) Drawing
(c) Picture(d) All of the above
Answer – (d) All of the above
23. NOT, AND, OR and XOR are -
(a) Relational Operator(b) Logical Operators
(c) Arithmetic Operators(d) None of these
Answer – (b) Logical Operators
24. The shortcut key to hide entire column
(a) Ctrl + H      (b) Ctrl + 0
(c) Ctrl + -        (d) None of these
Answer – (b) Ctrl + 0
25. Which of the following is correct -
(a) = power (2^3) (b) = power (2*3)
(c) = power (2,3)(d) None of these
Answer – (c) = power (2,3)
26. What is the shortcut key to insert a new comment in a cell ?
(a) ALT + F2 (b) Ctrl + F2
(c) Shift + F2(d) None of these
Answer – (c) = Shift + F2
27. What is the shortcut key to insert new sheet in current workbook ?
(a) Shift + F11 (b) Ctrl + F11
(c) Atl + F11(d) None of these
Answer – (a) Shift + F11
28. How many sheets are there, by default, when we create a new excel file ?
(a) 1     (b) 2
(c) 3     (d) 4
Answer – (c) 3
29. Which sign display when formula error in MS Excel
(a) $     (b) *
(c) #(d) \
Answer – (c) #
30. What is the Shortcut Key of "AutoSum"
(a) Ctrl + =       (b) Alt + =
(c) Ctrl + A(d) Shift + =
Answer – (a) Alt + =
31. What is the Shortcut Key for Insert (Row, Column)
(a) Ctrl + +(b) Ctrl + C
(c) Ctrl + R       (d) Ctrl + A
Answer – (a) Ctrl + +
32. What is the Shortcut Key for Delete (Row, Column)
(a) Ctrl + D      (b) Ctrl + R
(c) Ctrl + C       (d) Ctrl + -
Answer – (d) Ctrl + -
33. The Shortcut Key for Hide Rows
(a) Ctrl + 9       (b) Ctrl + S
(c) Ctrl + H      (d) Ctrl + R
Answer – (a) Ctrl + 9
34. The Shortcut Key for Hide Columns
(a) Ctrl + H      (b) Ctrl + C
(c) Ctrl + 9(d) Ctrl + 0
Answer – (d) Ctrl + 0
35. The Shortcut Key for Unhide Rows
(a) Ctrl + Shift + ( (b) Ctrl + U
(c) Ctrl + H(d) Ctrl + R
Answer – (a) Ctrl + Shift + (
36. The Shortcut Key for Unhide Columns
(a) Ctrl + H       (b) Ctrl + K
(c) Ctrl + Shift + )        (d) Ctrl + Z
Answer – (a) Ctrl + Shift + )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *