Microsoft Word mcq questions With Answer | MS Word | Computer
Computer Awareness Computer Objective Question

Microsoft Word Part 1 – Computer Objective Questions – Computer Test

June 6, 2019

MS Word Part - 1 Computer Objective Questions

Microsoft Word Multiple Choice Objective Questions and Answers

Instruction:

  • Total number of questions : 40
  • Each question carry 1 mark, no negative marks.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best 🙂

1. Which of these is a word processor included in MS office
(a) MS Word(b) MS Excel
(c) MS Power Point(d) MS Paint
Answer – (a) MS Word
2. What is extension of files created in MS-Word 97-2003
(a) Txt(b) BMP
(c) Dot(d) DOC
Answer – (d) DOC
3. What is extension of files created in MS-Word 2007-2015
(a) Txt(b) XLS
(c) DOCX(d) RTF
Answer – (c) DOCX
4. MS-Office is -
(a) Application Software(b) System Software
(c) Operating System(d) All of above
Answer – (A) Application Software
5. Which of these toolbars allow changing of Fonts and Their sizes?
(a) Standard(b) Formatting
(c) Print Preview(d) None of these
Answer – (b) Formatting
6. What is the shortcut key for new paragraph -
(a) Down Cursor Key(b) Enter Key
(c) Shift + Enter(d) Ctrl + Enter
Answer – (b) Enter Key
7. What is shortcut key for check spelling check -
(a) F1(b) F2
(c) F7(d) F9
Answer – (c) F7 (Spelling Check)
8. What is the smallest ……. & ………largest font size
(a) 8 & 72(b) 8 & 68
(c) 6 & 72(d) 6 & 68
Answer – (a) 8 & 72
9. Which menu used to change character size and typeface?
(a) View(b) Tools
(c) Format(d) Data
Answer – (c) Format 
10. In Microsoft Word Shortcut Key CTRL + W is used for
(a) Open the Print dialog box(b) Update current web page
(c) Close the current windows(d) None of these
Answer – (c) Close the current windows
11. What is default lines to Drop Cap?
(a) 3(b) 16
(c) 10(d) 14
Answer – (a) 3
12. Thesaurus tool are used in MS word.
(a) Spelling Suggestions(b) Synonyms & Antonyms
(c) Grammar options(d) All of above
Answer – (a) Spelling Suggestions
13. Which file starts MS Word in Run Dialog box ?
(a) Word(b) MSWord
(c) Word2003(d) Winword
Answer – (d) winword
14. Portrait and Landscape are -
(a) Page Orientation(b) Paper Size
(c) Page Layout(d) All of above
Answer – (a) Page Orientation
15. What is default font used in MS Word 93-2003
(a) Times New Roman(b) Algerian
(c) Tahoma(d) Arial
Answer – (a) Times New Roman
16. What is the default size of a new word document based on Normal Template?
(a) 9 pt(b) 12 pt
(c) 14 pt(d) None of above
Answer – (b) 12 pt
17. The mailing list is known as the………..
(a) Data Source(b) Sheet
(c) Data Sheet(d) Source
Answer – (a) Data Source
18. What is the shortcut key of "UNDO"
(a) Ctrl + A(b) Ctrl + Z
(c) Ctrl + U(d) Ctrl + X
Answer – (b) Ctrl + Z
19. What is CTRL + Q used for in MS Word ?
(a) To Remove Paragraph Formatting(b) To open an existing file
(c) To delete the select text(d) To spell check
Answer – (a) To Remove the Paragraph formatting
20. To Change line height 1.5 we use shortcut key
(a) Ctrl + 1(b) Ctrl + 2
(c) Ctrl + 3(d) Ctrl + 5
Answer – (d) Ctrl + 5
21. We can insert a page number at -
(a) F1(b) F2
(c) F7(d) F9
Answer – (c) F7 (Spelling Check)
22. Which bar is usually located below that Title Bar
(a) Menu Bar(b) Status Bar
(c) Tool Bar(d) Scroll Bar
Answer – (a) Menu bar
23. The first letter of each word comes in small case and all other letters come in a big case.
(a) Upper case(b) Lower case
(c) Title case(d) Toggle case
Answer – (d) Toggle case
25. How many maximum lines can be set for the drop cap ?
(a) 15(b) 20
(c) 10(d) 8
Answer – (c) 10
26. The shortcut key for Spelling Check
(a) F3(b) F6
(c) F11(d) F7
Answer – (d) F7
27. What is the shortcut key for Change Case
(a) F3(b) Ctrl + F3
(c) Shift + F3(d) Alt + F3
Answer – (c) Shift + F3
28. The shortcut key for "Replace
(a) Ctrl + R(b) Alt + R
(c) Shift + R(d) Ctrl + H
Answer – (d) Ctrl + H
29. The shortcut key for "Find"
(a) Ctrl + F(b) Alt + R
(c) Shift + F(d) Ctrl + H
Answer – (a) Ctrl + F
30. The shortcut key for "Undo" -
(a) Ctrl + U(b) Ctrl + Z
(c) Ctrl + Y(d) Ctrl + X
Answer – (b) Ctrl + Z
31. The shortcut key for "Redo" -
(a) Ctrl + R(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + X(d) Ctrl + Y
Answer – (a) Ctrl + Y
32. The shortcut key for Change the "Font Style"
(a) Shift + Alt + F(b) Ctrl + Shift + f
(c) Ctrl + F + S(d) Ctrl + S
Answer – (b) Ctrl + Shift + F
33. The shortcut key for change "Font Size" -
(a) Ctrl + Shift + P(b) Alt + F
(c) Alt + S(d) Ctrl + P
Answer – (d) Ctrl + Shift + P
34. The shortcut key for "Copyright Symbol"
(a) Ctrl + C(b) Alt + C
c) Ctrl + Shift + C(d) Alt + Ctrl + C
Answer – (d) Alt + Ctrl + C
35. The shortcut key for "Superscript" 
(a) Shift + S(b) Ctrl + Shift + +
(c) Alt + S(d) Ctrl + =
Answer – (b) Ctrl + Shift + +
36. The shortcut key for "Subscript" 
(a) Alt + Ctrl + F(b) Shift + +
(c) Ctrl + S(d) Ctrl + =
Answer – (d) Ctrl + =
37. Word Warp Means –
(a) Aligning text the right margin(b) Inserting spaces between words
(c) Moving text automatically to the next line(d) None of the above
Answer – (c) moving text automatically to next line
38. Microsoft word is a
(a) Word Processing Program(b) Spreadsheet Program
(c) Presentation Program(d) None of the above
Answer – (a) Word Processing Program
39. The "zoomed maximum" up to in MS Word
(a) 100 %(b) 200 %
(c) 500 %(d) 400 %
Answer – (c) 500%
40. The "zoomed minimum" up to in MS Word
(a) 30%(b) 20%
(c) 10%(d) 15%
Answer – (a) 10%
41. The smallest and largest font size available in font size
(a) 8 and 72(b) 8 and 70
(c) 8 and 82(d) 10 and 72
Answer – (a) 8 and 72
42. What is the maximum font size you can apply in ms word
(a) 1638(b) 1683
(c) 16380(d) 16038
Answer – (a) 1638
43. How can you increase the font size of selected text by one point every time ?
(a) Ctrl + ;(b) Ctrl + ,
(c) Ctrl + [(d) Ctrl + ]
Answer – (d) Ctrl + ]
44. To "Copy" selected text, press the key
(a) Shift + C(b) Ctrl + V
(c) Alt + C(d) Ctrl + C
Answer – (c) Ctrl + C
45. The shortcut key for "Cut" the selected text ?
(a) Ctrl + X(b) Ctrl + V
(c) Ctrl + U(d) Ctrl + C
Answer – (a) Ctrl + X
46. The shortcut key for "Italic"
(a) Ctrl + L(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + I(d) Ctrl + U
Answer – (c) Ctrl + I
47. What is the shortcut key for "Bold"
(a) Ctrl + U(b) Ctrl + M
(c) Ctrl + B(d) Ctrl + V
Answer – (c) Ctrl + B
48. What is the shortcut key for "Underline"
(a) Ctrl + I(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + L(d) Ctrl + U
Answer – (d) Ctrl + U
49. The shortcut key for "Increase Font Size"
(a) Ctrl + T(b) Shift + Ctrl + >
(c) Shift + F(d) Ctrl + M
Answer – (b) Ctrl + Shift + >
50. The shortcut key for "Decrease Font Size"
(a) Shift + D(b) Shift + F
(c) Alt + D(d) Ctrl + Shift + <
Answer – (d) Ctrl + Shift + <
51. The shortcut key to show font Dialog -
(a) Ctrl + Shift + P(b) Ctrl + Shift + F
(c) All of the above(d) Ctrl + D
Answer – (d) Ctrl + D
52. The shortcut key to "Center Align"
(a) Ctrl + C(b) Ctrl + R
(c) Ctrl + L(d) Ctrl + E
Answer – (d) Ctrl + E
53. The shortcut Key to "Right Align"
(a) Ctrl + C(b) Ctrl + R
(c) Ctrl + L(d) Ctrl + E
Answer – (b) Ctrl + R
54. The shortcut key to "LEFT Align"
(a) Ctrl + C(b) Ctrl + R
(c) Ctrl + L(d) Ctrl + E
Answer – (c) Ctrl + L
55. The shortcut key to "Justify Align"
(a) Ctrl + J(b) Ctrl + R
(c) Ctrl + L(d) Ctrl + E
Answer – (a) Ctrl + J
56. The shortcut key to "Hyperlink"
(a) Ctrl + H(b) Ctrl + K
(c) Ctrl + Y(d) Ctrl + E
Answer – (b) Ctrl + K
57. Which language does MS-Word use to create Macros?
(a) Visual Basic(b) Access
(c) Ctrl + +(d) Visual C++
Answer – (a) Visual Basic
58. The Key F12 opens a
(a) Print dialog box(b) Open dialog box
(c) Save As dialog box(d) Save Dialog box
Answer – (c) Save As dialog box
59. What is the use of Bookmarks ?
(a) To correct the spelling(b) Jump to specific location
(c) To ignore spelling mistakes(d) None of these
Answer – (b) Jump to specific location
60. Ctrl + T
(a) Left Indent(b) First line indents
(c) Left & Right(d) Hanging Indent
Answer – (d) Hanging indent
61. Ctrl + M
(a) Right Indent(b) Left Indent
(c) First Line Indent(d) None of these
Answer – (b) Left Indent
62. Ctrl + W
(a) Save and Close document(b) Save the document
(c) Without Save, Close document(d) None of these
Answer – (a) Save and Close document
63. The shortcut key for "Clear All formatting"
(a) Ctrl + Del(b) Ctrl + Enter
(c) Shift + F3(d) Ctrl + Spacebar
Answer – (d) Ctrl + Spacebar
64. What is shortcut key for check spelling check
(a) F1(b) F2
(c) F7(d) F9
Answer – (c) F7 (Spelling Check)
65. The shortcut key for "Copyright Symbol"
(a) Ctrl + C(b) Alt + C
(c) Ctrl + Shift + C(d) Alt + Ctrl + C
Answer – (d) Alt + Ctrl + C

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *